Mijn kind eet slecht, wat nu?!

Home » Mijn kind eet slecht, wat nu?!
Kind eet slecht | Eetproblemen bij kinderen | Eetstoornissen bij kinderen

Mijn kind eet slecht

Een mama vertelt: “Het probleem is dat onze zoon (3 jaar) heel slecht eet. Alles wat ik hem aanbied moet hij niet hebben. Moest hij kunnen, hij zou alleen maar melk drinken en boterhammen met choco eten. En ja, chips en chocolade ook. Warm eten wil hij niet. Samen eten aan tafel, wil hij ook niet. Ik zou gewoon willen dat hij beter, gezonder en meer eet. Het is al zo’n klein en fijn ventje.”

In ons traject hebben we het dus over voeding. Letterlijk: over de voeding van het kind, en figuurlijk over de ‘voeding’ die de ouder tot zich neemt. Heel interessant om te zien hoe de moeder groeit (figuurlijk) en de zoon (letterlijk) want ondertussen eet de zoon, op zijn tempo, dagelijks warme maaltijden, met als gevolg dat hij verse voeding en groeten eet.

Heb jij problemen met het eetgedrag van jouw kind? Heb je al veel geprobeerd op opvoedniveau, maar kan jij je kind op die manier niet verder helpen? Zou je wensen dat het anders was?

Je kind eet slecht? Probeer deze vijf tips op niveau van opvoeden!

  1. Het ontwikkelingstempo van elk kind is anders. Hou er dus rekening mee dat je kind misschien nog niet klaar is voor het eten dat het aangeboden krijgt.
  2. Betrek je kind bij het eten: laat je kind meegaan naar de winkel om groenten uit te kiezen. Tijdens het bereiden, kan je kind ook helpen door eens in de pan te roeren of de sla te wassen. Heb je geen tijd om je kind te laten helpen? Laat ze net voor het eten eens in de pan kijken en raden wat jullie zullen eten. Aan tafel zelf kan je ze ook vragen om hun eigen eten op te scheppen.
  3. Overweeg even: heeft je kind vaste tijdstippen nodig wanneer het eet of laat je je kind kiezen juist wanneer het eet: vb, wanneer het aangeeft dat het honger heeft.
  4. Heb vertrouwen dat je kind eet wat het nodig heeft op dat moment. Uiteraard kan jij als ouder de balans opmaken: wanneer vormt het een probleem?
  5. Voldoende water drinken is wel steeds een aandachtspunt.

Maar zoals gezegd, op opvoedniveau heb je waarschijnlijk al veel geprobeerd, vandaar nodig ik je voor het vertellen van jouw verhaal over je kind en ik vertaal een persoonlijk boodschap voor jou, voorbij het niveau van opvoeden.

Reken op De Kinderraad bij eetproblemen

Natuurlijk kan het voorvallen dat je kind niet gewoon slecht eet of erg kieskeurig is, maar kan dit soms ook fysieke gevolgen met zich meebrengen. Misschien heeft je kind last van obstipatie, constipatie, diarree of heeft je kind om onduidelijke redenen vaak buikpijn? Ook andere eetstoornissen kunnen de kop opsteken, als we bijvoorbeeld denken aan een kind met boulimie of een kind met anorexia.

Als opvoedingscoach sta ik bij De Kinderraad alle ouders bij te maken krijgen met eetproblemen bij hun kinderen. Dit kunnen zowel onschuldige gedragingen als ernstige eetstoornissen zijn. Met liefdevol ouderschap als uitgangspunt proberen we het gedrag van kinderen te veranderen en uiteindelijk te verbeteren, zodat de eetproblemen weldra tot het verleden behoren.

Interesse in de ondersteuning van De Kinderraad? 

 

Share This