Coaching van gezinnen

Autisme Traject

Autisme binnen het gezin?

Onlangs kreeg ik de diagnose ASS. Het vermoeden van autisme bij mezelf groeide toen ik de dingen oplijstte bij mijn zoon die mij erg raakten naarmate hij verder opgroeide:

 • Al van sinds de geboorte kon ik mijn zoon moeilijk bereiken, er was geen heen en weer contact,
 • Hij wilde niet aangeraakt worden,
 • Op de speelplaats zag ik hem alleen staan, altijd bezig op zichzelf, eenzaam.
 • Hij praatte bijna niet in de klas.
 • Speelgoed op een rijtje zetten,
 • Letterlijk herhalen van wat ik zei tegen hem,
 • Woedeuitbarstingen en oncontroleerbaar gedrag (op onverwachte momenten),
 • Altijd dezelfde beker, dezelfde manier van boterhammen snijden, …
 • Repetitief gedrag: zelf geluiden produceren en herhalen van handbewegingen,
 • Overprikkeld door geluiden en drukte,
 • Eetproblemen,
 • Slaapproblemen,
 • Stoelgangproblemen, …

Laat ons zeggen dat dit de voornaamste kenmerken waren. Door die oplijsting kwam ik tot het vermoeden van ASS bij hem. En toen ik een klein beetje verder keek was dit ‘lijstje’ ook helemaal van toepassing op mezelf.

Mijn zoon heeft me dus deze spiegel voorgehouden en daar ben ik enorm dankbaar voor.

Is het nu een ‘vakje’, ‘label’ of een ‘oordeel’? Voor mij was het een opluchting, een opheldering, cadeau: ik zag EINDELIJK waar al mijn problemen van vroeger vandaan kwamen.

Wat heb ik dan gedaan?

Ik ben me helemaal in autisme gaan verdiepen, zoals autisten dat kunnen. Ik volg de opleiding Autisme Spectrum Stoornissen aan de hogeschool en leer er vooral de beperkingen van autisme, waarbij je dan als auticoach leert hoe je mensen met autisme kan ‘leren’ om zich ‘aan te passen’ aan de ‘normale’ samenleving.

Je hoort het, ik ben kritisch want ik weet: autisme heeft ook zijn krachten of sterke kanten. En daarom betekent ASS voor mij evenzeer Autisme Specifieke Sterktes. En dat is het uitgangspunt bij het Auticoach-traject die je bij mij kunt volgen. We gaan dus verder dagschema’s en sociale scripts. We zoomen in op de kracht van jouw kind.

Doordat ik nu weet dat autisme heb, hoor ik weer ergens bij. Ik ben nog dieper gaan graven naar mezelf. En dat voelde mijn zoon. Drie weken na mijn diagnose (EN aandacht te hebben voor mezelf) schrijft de juf me: “Ik zie Ottojan helemaal openbloeien, hij vertelt meer en kan nu zijn emoties tonen.” Als ik hem ophaal van school zie ik hem bij een groepje kindjes. Weet je hoe content ik ben: gelijk een klein kind! 🙂

En dat is nu net de clue: ik heb mezelf geholpen en daardoor zijn bepaalde autisme kenmerken bij mijn zoon verminderd! Ik kende de kracht van het kindertolken al, en nu ben ik alleen nog maar meer overtuigd! 

 

Heb jij (een vermoeden van) autisme binnen het gezin?

Wil je alles te weten komen over de autivibes bij je kind en wil jij weten hoe deze autivibes kunnen matchen binnen het gezin?

Wil jij dat bepaalde autistische kenmerken bij je kind in ernst verminderen?

Ik doe het zo:

1) Als autist neem ik je mee in de wondere en diverse wereld van autisme. Ja, ook de dingen die je nog NIET wist over autisme!

2) Samen ontdekken we de autipower van je kind!

3) EN -on top-: ik laat je de boodschap zien/horen/voelen die je kind voor je heeft met het autisme gedrag dat jou raakt

 

En nu? Het Auticoach Traject.

Deze coaching voor ouders bestaat uit vier sessies, 325 euro (vrijgesteld van BTW):

– een intakegesprek (±1u15),
– een terugkoppeling (±1u)
– ontdek de kracht van autisme van jouw kind (±1u)
– een follow-up (±1u30).

Voel je dat je daarna nog nood hebt aan ondersteuning? Dan gaan we nog verder door met de coaching sessies.

Heb je vragen? 0498 54 96 56.