Leer de boosheid van je kind begrijpen

Home » Leer de boosheid van je kind begrijpen
Agressie bij kinderen | Boosheid bij kinderen | Driftbuien bij kinderen

Help! Mijn kind slaat mij.

Het verhaal van een mama die bij me langskwam: “Als mijn zoon (peuter) iets niet wil of mag, dan begint hij te roepen en slaat hij me, niet perse erg hard maar dat doet me veel; ik voel me kwaad, gefrustreerd en machteloos. Wat moet ik daar in godsnaam mee? Hoe moet ik daar nu het best op reageren? Ik heb al vanalles geprobeerd: negeren, weglachen, rustig blijven, een tik terug geven, hem proberen te knuffelen. Ik ben ten einde raad en ik voel me schuldig.”

Dus dan komt deze mama bij een Kindertolk® terecht, in dit geval bij mij, en vraag ik me af: “Wat wil dat kindje laten zien en horen aan de mama?”

Nadat de mama haar verhaal doet komt er na het tweede gesprek een duidelijke ‘blinde vlek’ naar voor. Al direct na het tweede gesprek is er merkbaar verschil in het gedrag van haar zoon.

Kampt jouw kind geregeld met boosheid?

Boosheid, heftige driftbuien, agressief of kwetsend taalgebruik, slaan, schoppen, roepen, tieren, schelden, spuwen, of ‘een pakketje’ van meerdere ‘symptomen’ en raakt het je, ongeacht de leeftijd van je kind? Weet je niet waar het van komt en het is vaak oncontroleerbaar? Het is logisch dat je dit gedragsprobleem wil aanpakken en ik help je daarbij graag.

Bij De Kinderraad leg ik de focus op duurzaam liefdevol ouderschap en gerichte coaching voor ouders, tot in de kern van het probleem. Ik luister naar het verhaal van jouw kind en vertaal als het ware de boodschap die het kind jou wil meegeven. Als ouder wil je namelijk vooral dat het tieren of slaan snel stopt, voor je kind maar ook voor het gevoel dat jij eraan overhoudt of de manier waarop jij erop reageert. Je kind laat jou zien dat er nog een manier voorbij de opvoeding bestaat waar je voordien geen weet van had en dat kan ervoor zorgen dat het oncontroleerbaar gedrag positief ombuigt en het hele gezin ten goede komt.

Vier ‘opvoed’ tips bij boosheid:

Hoewel jouw kind met het boze gedrag een specifieke boodschap voor jou heeft, toch kan je jezelf en kind (tijdelijk) helpen met deze tips:

  1. Laat je kind zijn boosheid uiten. Toon je kind hoe het boos kan zijn: slaan op een kussen, roepen in een veilige ruimte, stampen in het gras, … Als het anderen slaat, begrens je het gedrag door bijvoorbeeld je kind liefdevol ‘in te bakeren’ (zoals bij baby’s). Het zal waarschijnlijk nog bozer worden. Dat is oké, dat had het nodig. Uiteindelijk wordt je kind rustig én heeft het kunnen ontladen: de boosheid is eruit.
  2. Wil je kind vechten? Waarom niet? Vecht dan eens samen, met kussens, in de vorm van een spel.
  3. Het heeft niet zoveel zin om te proberen je kind in zijn boosheid te laten vertellen waarom het boos is. Laat je kind boos zijn.
  4. Hoe ben jij als je boos bent? Echt boos? Je kind ook. Leef je in en probeer te begrijpen wat je kind voelt.

Opvoedingsadvies op maat

Marieke Plouvier van De Kinderraad is opgeleid als coach en Kindertolk®. Ik werk met de PresentChild® methodiek. Naast de vertaling van de boodschap, sta ik je ook graag bij met gericht opvoedingsadvies, aangepast aan de gedragsproblemen bij jouw kind. Heb je bijvoorbeeld vragen over boosheid of agressie bij kinderen of wil je de driftbuien van jouw zoontje of dochtertje aanpakken? Dan sta ik je tijdens dit traject graag bij.

Ik leer je de boodschappen van je kind optimaal te interpreteren, ondersteun je gezin bij eventuele moeilijkheden met als gevolg een sterkere band tussen jou en je kind

De Kinderraad is gevestigd in regio Roeselare, maar helpt graag alle ouders die kampen met gedragsproblemen bij kinderen in de provincie West-Vlaanderen.

Interesse in de ondersteuning van De Kinderraad? 

Share This